Няма продукти в кошницата.
Търси
Filters

Общи условия

 

І. Продукти
Продуктите, които предлагаме са хранителни добавки. Те не са предназначени за хора под 18 годишна възраст. Моля, изплзвайте продуктите според предписанието и не превишавайте препоръчителната дневна доза.
Продуктите на Omni Nutritions не са предназначени да диагностицират, лекуват или предотвратяват заболявания.
Резултатите, постигнати след употребата на продукта зависят от потребителя и не са еднакви за всеки. Всеки организъм е различен и реагира според своята индивидуална потребност. Точно тази индивидуалност на физиологията води и до индивидуално получаване на желания резултат. Постигането на траен и видим резултат зависи от потребителя и неговото желание.

ІІ. Цени и промоции
Цените на продукта, посочени в сайта са крайни. В случай на текуща промоция, ще Ви бъде предоставена възможността да получите отстъпка от цената на продукта. Цената на доставката  на нашите продукти е 4.99лв. За поръчки над 30лв., доставката е безплатна. Извършва се на територията на цялата страна, на посочения от Вас адрес през работно време от 9:00 до 18:00 часа. Цените на продуктите могат да бъдат променяни, без да е необходимо предварително уведомяване на потребителите. Потребителят заплаща цената, която е била актуална, към момента на поръчката. Потребителят заплаща продукта при доставка чрез наложен платеж.

ІІІ. Поръчки
При поръчка, моля попълнете всички необходими полета с коректната информация. Методът на плащане е наложен платеж.

ІV. Срокове и условия
Стоките, се доставят от 1 до 3 работни дни от получаване на поръчката. Когато продуктът не е наличен, НИЕ сме длъжни да Ви уведомим в горепосочения срок. НИЕ не носим отговорност за забавяне на поръчките по вина на куриерската фирма, посочен неточен адрес или други форсмажорни обстоятелства.

V. Отказ от поръчка и замяна на закупена стока
Клиентът има право да откаже или върне заявения от него продукт само в случай, че не е нарушена търговската цялост на опаковката в срок от седем работни дни от датата на доставка, спазвайки изискванията на Закона за защита на потребителите и след като заплати разходите за връщане и изпращане. Възстановяване стойността на продукта се извършва единствено по посочена от клиента банкова сметка в 60-дневен срок от получаване на опаковките в неотворен вид.
Ако клиентът по някаква причина желае да замени закупения от него продукт, той има право да го направи, като в този случай разходите за връщане на продукта и изпращане на новозаявения са за сметка на клиента.

VІ. Гаранция, рекламация и възстановяване на стойността на продукта

Потребителят има всички права от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Рекламации се приемат чрез формата за контакт на сайта, като клиентът посочва причините за предявената рекламация. Доставчикът си запазва правото да не приеме констатацията на клиента, ако прецени, че основанието му за рекламация е неоснователно или е вследствие на неправилна употреба на продукта от страна.
Възстановяване на стойността на продукта е възможно само при първа покупка и само за една опаковка на човек /домакинство/. Възстановяването не покрива направените транспортни разходи по изпращане и връщане. Възстановяване на стойността е възможно само в рамките на 60 дни от изпращане на стоката на адреса, посочен от Клиента. Всички (включително и празната) опаковки трябва да бъдат върнати на адреса, посочен от Доставчика. Опаковките трябва да бъдат върнати в рамките на 10 дни от получаване на потвърждение на възможността за връщане на стоката. Неспазването на по-горните условия води до отменяне на гаранцията и отказ за възстановяване на заплатените средства.
При положителен отговор за Възстановяване на стойността на продукта, Доставчикът възстановява сумата единствено по банкова сметка, посочена от клиента в 60-дневен срок от получаване на опаковките. Доставчикът не приема пратки с наложен платеж. Доставчикът не връща разходите за опаковане, доставка и връщане на продукта.

VІІ. Права и задължения на сайта
Ние сме длъжни да спазваме стриктно Закона за защита на личните данни, да защитаваме предоставената ни от клиента информация, да доставим поръчаните продукти в договорения срок на посочения адрес.
Ние имаме право да не доставим поръчаните продукти при посочени неверни адрес и/или телефон.
Ние не носим отговорност за посочената от производителя информация за стоката.

VІІІ. Права и задължения на клиента
Клиентът е длъжен да посочи валиден телефон, e-mail и адрес за доставка, да заплати цената на поръчаната от него стока, да осигури възможност за приемането й, да не прави фиктивни поръчки, да не дава измислени отзиви за даден продукт или друга невярна информация.

IX. Измами
Ние си запазваме правото, но не сме задължени, да докладваме и да преследваме действителни и подозирани измами с кредитни карти.  7 Възможно е да изискаме допълнително упълномощаване от вас, например потвърждение по телефона на Вашата поръчка, както и всякаква друга информация. Ние си запазваме правото да анулираме, да откажем да изпратим или да си върнем от куриера всяка поръчка, ако има съмнение за измама. Имаме достъп до определена информация по време на процеса на поръчката, включително време, дата, IP адрес и друга информация, която ще бъде използвана за намиране и идентифициране на лица, извършващи измама. Ако има подозрение за злоупотреба при поръчка, ние си запазваме правото, но не сме задължени, да изпратим всички документи, с или без призовка, на всички правоприлагащи органи и на компанията за кредитни карти за разследване на измами. Ние си запазваме правото да си сътрудничим с властите, за да преследваме нарушителите в пълна строгост на закона.

Моля, преглеждайте периодично общите условия за настъпили промени.